Zo kun je gezonder door Amsterdam fietsen!

In de binnenstad van Amsterdam kun je het gemakkelijkst verplaatsen via de fiets. Iedereen weet dat veel bewegen gezond is, maar het effect van luchtvervuiling wordt helaas onderschat. Hiervan is de belangrijkste oorzaak fijnstof. Fijnstof zijn kleine zwevende deeltjes die je longen beschadigen en dit kan weer leiden tot een verhoogd risico op hart-, vaat of longaandoeningen. Als fietser manoeuvreer je jezelf door de het drukke verkeer van de stad, waardoor je als fietser altijd het meeste last hebt van fijnstof. Bij de nodige inspanning van het fietsen en je verhoogde ademhaling komt de fijnstof dieper in je longen terecht. Daarom adviseren wij je graag over hoe jij nu al iets gezonder door de stad kunt fietsen.

Spits vermijden
Tijdens de spitsuren is het natuurlijk erg druk in de stad met al die auto’s, brommers en scooters die werkelijk overal vandaan lijken te komen. Hierdoor heb je dus nog meer vervuiling in de lucht. Vooral scooters zijn erg schadelijk voor fietsers, omdat ze gewoon naast en voor je op het fietspad rijden. Het is daarom beter om te proberen om de spits zoveel mogelijk te vermijden.

Fiets tijdens regenbuien

Het beste is om tijdens een flinke regenbui te fietsen. Fietsen door de regen hoor ik je denken? Met goede regenkleding hoef je je geen zorgen te maken dat je helemaal zeiknat op de plaats van bestemming komt. Tijdens een regenbui wordt fijnstof, waaronder de CO2 uitstoot, grotendeels weggespoeld. Installeer daarom alvast maar een app die aankondigt wanneer de eerst volgende regenbui weer gaat vallen, zodat je minder last hebt van de fijnstof.

Rustige route door parkjes

Mocht je de spits toch niet kunnen vermijden, probeer dan een rustigere route te kiezen. Probeer bijvoorbeeld eens het Vondelpark in je route op te nemen. In de meeste parken van Amsterdam zijn scooters en brommers verboden, waardoor je minder aan de vervuiling van het verkeer wordt blootgesteld. Maar daarnaast is het ook nog eens veel relaxter om door een groene omgeving te fietsen.

Niet teveel inspanning

In de ochtend heb je waarschijnlijk altijd haast, waardoor je zo hard als je kan door de stad heen fietst. Maar wist je dat dit juist in een stad als Amsterdam heel ongezond is? Hoe harder je fietst, hoe meer zuurstof je lichaam nodig heeft en hoe dieper je gaat inademen. Door het dieper inademen komt de fijnstof dieper in je longen te zitten. Daarom is het verstandig om rustiger te fietsen of over te gaan op de elektrische fiets. Bij een elektrische fiets kun je met weinig inspanning op de plaats van bestemming komen, zonder dat je hierdoor buitenadem aankomt.

Wacht bij het stoplicht voor de auto’s

In de stad kom je vele stoplichten tegen en hierdoor moet je soms dus wachten. Wist je dat je beter voor de auto’s kunt wachten bij het stoplicht, dan erachter? Wanneer je ervoor staat adem je niet direct de uitlaat gassen in die de auto’s en andere verkeersvoertuigen uitstoten. Daarnaast is het natuurlijk ook veel veiliger, want de automobilisten kunnen je ook goed zien.

Wat doet de gemeente Amsterdam?

Onderzoek toont aan dat we in Nederland gemiddeld 13 maanden korter leven door luchtvervuiling. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande tips op te volgen, zodat je de schade van fijnstof zoveel mogelijk beperkt. Natuurlijk moet uiteindelijk het probleem bij de bron aangepakt worden. Gelukkig is de gemeente Amsterdam al actief en heeft een meerjarenplan opgesteld om de gezondheid van fietsers te bevorderen. Zo zijn er steeds vaker milieuzones te vinden die de meest vervuilende voertuigen uit de stad verweren. Ook krijgen dit soort voertuigen geen nieuwe parkeervergunning meer.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *