De evolutie van schoonmaakdiensten in Amsterdam

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel veranderd in de professionele schoonmaakbranche. Schakel je nu een schoonmaakbedrijf Amsterdam in? Dan zien hun diensten er heel anders uit dan pakweg tien jaar geleden. Dat kan ook bijna niet anders, want de wereld blijft ook veranderen. Eveneens als onze kijk op de wereld. Maar wat betekent dit voor de professionele schoonmaakbranche? Hoe zijn de schoonmaakdiensten door de jaren heen veranderd? En wat kun je verwachten als je nú een schoonmaakbedrijf inschakelt? 

Duurzaam schoonmaken 

Op de eerste plaats zien we dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Deze trend moet tegenwoordig ook wel gevolgd worden. Bedrijven en consumenten besteden hier immers ook steeds meer aandacht aan. Bij duurzaam schoonmaken moet gedacht worden aan het inzetten van de juiste (groene) schoonmaakmiddelen en een innovatieve aanpak om doelgericht stappen te zetten voor een kleinere ecologische voetafdruk. Sommige schoonmaakbedrijven hebben zich hier zelfs in gespecialiseerd. Goed voorbeeld is schoonmaakbedrijf CSU. Middels een innovatieve aanpak proberen zij hun diensten steeds verder te verduurzamen en aan elk bedrijf advies op maat te geven. 

Schoonmaakwerkzaamheden steeds duidelijker zichtbaar 

Er was ooit een tijd dat schoonmaakwerkzaamheden enkel buiten de kantooruren werden uitgevoerd. Hierdoor was het voor de werknemers en bezoekers nauwelijks zichtbaar dat er daadwerkelijk een schoonmaakploeg actief was. Inmiddels zien we dat er steeds vaker ook overdag schoongemaakt wordt. Dat kan ook bijna niet anders. Het zou gek zijn als er in een groot pand enkel rond de avond snel schoongemaakt wordt. Tussentijds kan er natuurlijk ook het nodige gebeuren. Denk aan vieze toiletten, een plakkende vloer en ga zo maar door. 

Hier sta je misschien niet direct bij stil, maar dit zorgt ook voor een evolutie in de benodigde competenties van de medewerkers. ZIj moeten namelijk naast het schoonmaken ook in staat zijn om goed te communiceren met de mensen op de werkvloer. Het gebrekkig of niet beheersen van de Nederlandse taal kan hierdoor bijvoorbeeld een groot struikelblok zijn.

Betere arbeidsomstandigheden 


Door de automatisering van veel werkzaamheden zijn ook betere arbeidsomstandigheden ontstaan. Het werk is hierdoor misschien niet veranderd, maar het is wel veel minder zwaar. Veel werkzaamheden kunnen nu immers met behulp van apparaten worden uitgevoerd. Zo bespaart men tijd en wordt het lichaam niet onnodig overbelast. 

Gebruik van slimme systemen 

Ook worden er steeds meer slimme systemen ingezet bij het verbeteren van de schoonmaak. Zo zien we bijvoorbeeld dat schoonmaakbedrijven datagestuurde berichten krijgen zodra een omgeving vervuild is. Hierdoor kunnen ze snel ter plekke zijn en weten ze ook welke plekken de hoogste prioriteit hebben. Dit was tien jaar geleden natuurlijk nog ondenkbaar, maar is inmiddels bij steeds meer bedrijven de realiteit. 

Deze slimme systemen maken het eenvoudiger om de hygiëne hoog te houden. Daarnaast zorgt het voor meer flexibiliteit voor zowel de opdrachtgever als de medewerker. Natuurlijk vraagt deze vorm van werken ook om nieuwe competenties van de medewerkers. Zo moeten zij bijvoorbeeld over enige kennis van computers beschikken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *