De voordelen van een schroefcompressor

Als je het over een compressor hebt, zullen de meeste mensen meteen denken aan een compressor met bewegende zuigers. Dit is heel begrijpelijk omdat een traditionele zuigercompressor het meest voorkomende type compressor is. Er is echter een ander type compressor, genaamd schroefcompressor. Deze heeft in feite veel voordelen ten opzichte van de traditionele zuigercompressor. Een schroefcompressor bestaat uit een grote cilinder met veel bladen die om de buitenkant van de cilinder zijn gewikkeld. De bladen in de cilinder zijn bevestigd aan een schroefvormige as die met hoge snelheden ronddraait. Terwijl de as draait, wordt lucht via een inlaatpoort in de cilinder gezogen. De lucht gaat vervolgens tussen de bladen door, die hem optillen en naar een uitlaatpoort aan de andere kant van de cilinder duwen. De bladen blijven draaien terwijl de lucht wordt voortgeduwd, waardoor meer lucht in de cilinder wordt gezogen via de inlaat en dit proces voortzet totdat alle lucht in het systeem is gebruikt. Men beschouwt het als beter dan een traditionele zuigercompressor. Hier zijn enkele voordelen van een schroefcompressor ten opzichte van een traditionele zuigercompressor.

Een schroefcompressor is efficiënter

Een schroefcompressor is zuiniger in energieverbruik en maakt minder geluid dan zuigercompressoren van vergelijkbare capaciteit. Het fundamentele verschil is dat de schroefcompressor een roterend schroefvormig orgaan gebruikt om het gas in de condensor te persen, in plaats van een heen en weer gaande zuiger te gebruiken zoals in het traditionele ontwerp gebruikt wordt. Dit resulteert in een systeem dat minder stroom nodig heeft om een ​​bepaalde hoeveelheid perslucht te produceren. De stroombesparing komt door het gebruik van een kleinere aandrijfmotor en door verminderde verliezen door wrijving en turbulentie. Het resultaat is een grotere efficiëntie van de compressiecyclus. Dit resulteert in een hogere vermogensdichtheid, een lager energieverbruik, lagere geluidsniveaus en een langere levensduur van de apparatuur.

Een schroefcompressor is minder storingsgevoelig

Het grote voordeel van een schroefcompressor is zijn eenvoud. Het heeft minder bewegende delen dan andere typen compressoren. Er zijn ook minder afdichtingen en minder ruimte voor lekkage, waardoor het minder storingsgevoelig is dan andere typen compressoren. Het grote oppervlak van een schroefcompressor zorgt voor eenvoudigere koeling, wat de levensduur kan verlengen door thermische afbraak of erosie van bewegende delen als gevolg van temperatuurstress te voorkomen. Omdat er minder bewegende delen zijn, kan het bovendien worden gebouwd met minder productiestappen.

Een schroefcompressor kost minder en vereist minder onderhoud

Een schroefcompressor is ook goedkoper dan het zuigertype. Omdat er minder bewegende delen worden gebruikt, is er ook minder compressor onderhoud nodig. Het is stiller dan het piston type en trilt niet. Dit betekent dat er minder geluid wordt doorgegeven aan de omgeving van het persluchtsysteem. Ook qua energieverbruik is de schroefcompressor efficiënter. Dit maakt het kosteneffectief voor bedrijven met een grote behoefte aan luchttoevoer. Een ander voordeel van de schroefcompressor is dat deze kan worden geïnstalleerd zonder veel ruimte of hoogte nodig te hebben. Het kleinere formaat maakt het ideaal voor toepassingen die een hogere druk maar minder volume vereisen, zoals verfgereedschap of HVAC-apparatuur. Ben je dus op zoek naar een nieuwe compressor voor je klus of ter vervanging van je oude compressor, dan kun je vanwege de genoemde voordelen kiezen voor een schroefcompressor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *