Beeldhouwschool Amsterdam jubileum tentoonstelling met 130 Beelden

Dé Beeldhouwschool onder de Bogen in Amsterdam viert haar 15-jarige jubileum – twee jaar na dato – met een wel heel bijzondere tentoonstelling. Niet minder dan 130 beelden van de cursisten worden van 19 oktober tot en met 26 november onder de titel BeeldBepaald getoond bij Kunststichting HazArt in Soest.
Opvallend is het formaat van de sculpturen, die elk zijn ontstaan uit een stuk steen of hout in pilaarvorm.

In de beperking toont zich de meester. Op het eerste gezicht lijkt een rechthoekig blok van
60 x 10 x 10 cm een vrijwel onmogelijk uitgangspunt voor de cursisten. Wat kun je daar nu nog van maken? Heel divers ruimtelijk werk, zo blijkt. Een houten pinguïn, een tafel vol vrienden, een gedraaide pilaar en een zelfportret. Het is zomaar een greep uit de beelden, die dit najaar te zien zijn.

expositie-beeldbepaald-exposanten-met-beelden-20160928-2-2Het is niet de eerste keer dat de cursisten van dé Beeldhouwschool zo’n huzarenstukje uithalen. Het pilarenproject is verbonden aan de geschiedenis van dé Beeldhouwschool onder de Bogen. In het prille begin van de school, die werd opgericht door de Amsterdamse beeldhouwers Da van Daalen, Marianne van den Heuvel en July Wickel, stuitte het team op een partij Portugees marmer van dit uitzonderlijke formaat.

Aanvankelijk dachten zowel de docenten, als de cursisten dat het te moeilijk zou zijn om uit dit smalle formaat een interessante sculptuur te kunnen hakken. Maar dat bleek een misvatting.
Vrijwel alle leerlingen slaagden er destijds in de pilaren om te vormen tot boeiende plastieken, soms figuratief, dan weer abstract.
Het leek de oprichters een mooi idee om het speciaal voor het derde lustrum dit experiment nog eens over te doen. Deze keer gingen de leerlingen aan de slag met pilaren van Italiaans marmer, Belgisch hardsteen en Franse kalksteen en zelfs hout.
Het is de Amsterdamse beeldhouwer Henny van Grol die sinds enkele jaren aan het
docententeam is toegevoegd, die lesgeeft in houtsnijtechnieken.
Het idee werd even enthousiast als toen omarmd. Bijna 100 cursisten hebben onder begeleiding 130 unieke beelden afgeleverd. De liefde voor het ambacht en de kennis van de technieken spat van de sculpturen af. Hoewel de makers allen ‘hartstochtelijke amateurs’ zijn, zijn hun werken uiterst professioneel.

persfoto-beeldbepaald-beeldhouwschool-28092016Dé Beeldhouwschool onder de Bogen is sinds de oprichting in 1998 uitgegroeid tot een
lesinstituut van landelijke naam en faam. De cursisten komen uit een groot deel van Nederland, wekelijks naar deze inspirerende plek onder het spoor in het centrum van Amsterdam.
Naast lessen worden er ook speciale workshops excursies naar belangrijke (inter)nationale beeldhouwtentoonstellingen georganiseerd.

De tentoonstelling BeeldBepaald is mede mogelijk gemaakt door diverse donateurs maar ook door Kunststichting HazArt, die niet alleen de expositieruimte in Soest beschikbaar heeft gesteld, maar ook alle medewerking verleent die bij het realiseren van een dergelijke grote presentatie nodig is.
De expositie is van 19 oktober tot en met 26 november voor het publiek te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *