Over de boekhouder

Een boekhouder doet heel simpel gezegd je boekhouding. Dit zijn ook wel werkzaamheden die bestaan uit het bijhouden van de inkomsten en uitgaven van een onderneming. De boekhouder regelt administratieve zaken en als het nodig is zelfs het betalen van rekeningen. Het doel van boekhouder is om te zorgen dat je overzicht krijgt over je financiële zaken en je financiële positie. Verschillende accountants in Amsterdam voeren deze werkzaamheden ook uit.

Taken van een boekhouder

Veel ondernemers kiezen ervoor om zelf te factureren maar besteden hun administratie liever uit aan een boekhouder. De boekhouder houdt vervolgens de boeken van alle financiële transacties bij. Hij checkt deze goed op nauwkeurigheid van alle op financiën betrekking hebbende documenten en stelt financiële verslagen samen. Dit kunnen jaarrekeningen zijn maar ook het jaarverslag. Ook verzamelt een boekhouder inkomende en uitgaande facturen en zal bijhouden of deze voldaan zijn. Het is wel zo dat deze werkzaamheden steeds meer overgenomen worden door digitale boekhoudprogramma’s welke vooral gericht zijn op de ondernemers zelf. Hierdoor krijgt een persoonlijke boekhouder steeds meer een controlerende functie. Ook schakelen veel ondernemers een boekhouder in voor de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting.

De kosten van een boekhouder terugverdienen

De kosten die een boekhouder met zich meebrengt kunnen soms hoog oplopen. Toch proberen veel ondernemers hierop te besparen door de boekhouding zelf te doen. Het is natuurlijk zo dat op het moment dat je de boekhouding zelf doet dat je kosten bespaart maar er is dan wel een grote kans dat je op fiscale voordelen dingen misloopt omdat je zelf onvoldoende op de hoogte bent van de regels. De aangifte voor de inkomstenbelasting en eventuele salarisadministratie wordt daarom toch vaak wel uitbesteed. Vaak is het zo dat op dit vlak de kosten van een boekhouder terugverdiend worden. Ook scheelt het uitbesteden van de boekhouding veel tijd, waardoor je meer bezig kunt zijn met je product of dienst voor klanten of bijvoorbeeld sales. Geen enkele ondernemer zit er namelijk op te wachten om al zijn tijd aan de boekhouding te moeten besteden. Daarnaast hoort advies geven ook bij de werkzaamheden van een boekhouder, maar doordat er steeds meer goede software komt is de functie nog meer richting het adviseren opgeschoven. Ookal beschik je over goede software, het is toch fijn om iemand te hebben die goed op de hoogte is van alle regels en ontwikkelingen rondom je financiën en die kan controleren of alles goed verloopt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *