Waarom bijles geven de beste bijbaan ooit is

Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan naast je studie, maar heb je geen zin om iedere avond in de supermarkt te staan vakkenvullen? In dit artikel vertel ik je waarom je nu zou moeten starten met bijles geven. 

Wat het inhoudt

Als bijlesleraar help je een leerling die moeite heeft met één of meerdere vak(ken). Samen kijk je waar de leerling de meeste hulp bij kan gebruiken en maak je een ontwikkelingsplan. Jullie gaan dus samen naar een bepaald doel werken, namelijk dat de leerling het vak beter gaat begrijpen en daardoor zijn of haar schoolprestaties omhoog gaan. Vaak gebeurt dit in 1-op-1 sessies, die ook best een beetje gezellig mogen zijn. 

Waar je bijles kunt geven

Bijles geven kun je zelf doen, zo kun je bijvoorbeeld je zusje voor een paar euro per uur helpen met haar toets Engels. Er zijn ook instituten die gespecialiseerd zijn in dit werk en waar jij aan de slag kunt als bijlesleraar. Zo hoef je niet zelf op zoek naar je leerlingen, en leer je ook weer van je medecollega’s. Door het hele land zijn genoeg leerlingen die hulp kunnen gebruiken en er zijn dan ook genoeg instituten die bijles aanbieden. Zo is er dus altijd een locatie in de buurt waar je bijles kunt geven. Wil jij bijvoorbeeld bijles in Amsterdam geven? Dan zijn er waarschijnlijk meerdere locaties in de buurt waar je zo aan de slag kunt. Denk jij dat bijles geven het misschien niet helemaal is? Dan kun je je bijvoorbeeld ook richten op examentraining of huiswerkbegeleiding in Amsterdam.

Wat je in huis moet hebben

Iedereen kan en mag bijles geven, je hoeft hier dus geen speciale certificaten voor te halen. Het is natuurlijk wel makkelijk als je een bepaald vak hebt waar jij in uitblinkt. Ben je bijvoorbeeld altijd al heel goed geweest in wiskunde? Dan kun je een ander hier waarschijnlijk een hoop over leren. Belangrijk is vooral dat je het leuk vindt om een ander iets bij te leren en diegene daarmee te helpen.

De voordelen van bijles geven

Naast dat je er een zakcent mee verdient, zitten er nog meer voordelen aan deze bijbaan. Hieronder noem ik er een aantal.

Je kunt werken op je eigen tijden

Je hebt zelf je uren in de hand en kunt deze dan ook flexibel inplannen. Samen met de leerling maak je hiervoor een planning en kiezen jullie momenten die jullie allebei uitkomen. Zo zit je dus niet vast aan vaste uren.

Je leert er zelf ook van

Als je via een huiswerkinstituut aan de slag gaat, werken daar meerdere bijlesdocenten. Zo heb je collega’s die jou ook weer dingen kunnen leren. Geeft één van je collega’s bijles in natuurkunde, en heb je daar een vraag over? Dan kun je dat altijd snel aan diegene vragen. Daarnaast leg je de stof natuurlijk uit aan je leerling, waardoor jij het ook weer opheldert. 

Het is dankbaar werk

Naast bovenstaande, is het ook dankbaar werk. De leerling die je helpt is je namelijk in de meeste gevallen heel erg dankbaar. Jij helpt hem of haar bij het verbeteren van schoolprestaties en dat mag je best een goed gevoel geven achteraf.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *