Wat voor soort verslavingen zijn er?

Er zijn veel lekkere dingen in het leven om van te genieten, maar mensen die te veel genieten van iets en het niet meer aankunnen, zijn mensen die een verslaving hebben. Je hebt veel verschillende verslavingen: je hebt drugsverslaving, gokverslaving, voedselverslaving, seksverslaving, et cetera. Je hebt dus een onderscheid tussen een gedragsverslaving en een middelenverslaving, welke wij graag aan je uitleggen. Een gedragsverslaving vereist het doen van een activiteit om je goed te voelen of om een ​​bepaalde “hit” te krijgen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je een game-junkie kunt zijn, of wellicht een workaholic bent.

Het hebben van een middelenverslaving

Naast gedragsverslavingen heb je ook middelenverslavingen. Dit zijn verslavingen waarbij je een medicijn of middel nodig hebt om je goed te voelen. Deze stoffen tasten de hersenen aan en door ze constant te gebruiken, leer je de hersenen dat ze niet meer zonder de stof kunnen functioneren. Deze stoffen worden ook wel psychoactieve stoffen of drugs genoemd. Op de website www.cacnverslavingszorg.nl blijkt dat deze middelen stimulerende bestanddelen bevatten zoals cocaïne, nicotine en amfetamine. Je hebt ook drugs zoals  alcohol of opium. Verslaving kan met elk van deze componenten worden gecombineerd, maar de meest voorkomende verslaving wereldwijd is tabak, gevolgd door alcohol en slaappillen.

Het hebben van problematisch middelengebruik

Verslavingen wordt niet altijd een “verslaving” genoemd. Veel mensen vinden dit een vervelend woord en gebruiken liever de uitspraak “problematisch middelengebruik”. Dit is dan ook een iets vriendelijkere term en wijst minder negatief naar het slachtoffer. Overmatig gebruik van activiteiten en middelen is echter zeer problematisch en kan uw leven uiteindelijk in zijn greep houden of gemakkelijk vernietigen. Daarom is het belangrijk dat er tijdig wordt gealarmeerd voordat gevaarlijke situaties beginnen te ontstaan. Een ernstige verslaving aan middelen kan bijvoorbeeld de dood tot gevolg hebben of grote schade toebrengen aan de mensen om je heen! Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *