SHARE NOW: stijging in gebruik elektrische deelauto’s

  • Gemiddelde ritduur 65% langer dan vorig jaar
  • BMW i3 populair voor lange afstanden en meerdaagse trips

Amsterdam, 5 augustus 2020 – In de hoofdstad is de elektrische deelauto een steeds populairder vervoersmiddel, constateert autodeeldienst SHARE NOW. De gemiddelde huurtijd en de afstand die gebruikers afleggen is hoger dan de maanden voorafgaand aan de coronacrisis en ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit eigen data* van SHARE NOW, dat 87.000 gebruikers heeft in Amsterdam. 

Langere ritduur en meer kilometers
In een periode waarin veel mensen drukke ruimtes en het openbaar vervoer vermijden, blijkt een elektrische deelauto voor velen de uitkomst. Na een corona-dip in het eerste kwartaal van 2020, steeg het aantal SHARE NOW-ritten tussen april en juli weer met 38 procent. In juni werden bijna 373.000 kilometers met de deelauto’s gereden, 38 procent meer dan in april. Recente data laten zien dat het aantal kilometers in juli zelfs 55 procent hoger ligt.

Tussen maart en juni steeg de gemiddelde huurtijd van een deelauto met 45 procent. Ten opzichte van vorig jaar is zelfs een stijging van 65 procent waargenomen. Logischerwijs ziet de autodeeldienst ook een groei in de gemiddelde afgelegde afstand. In de periode maart tot en met juni legden gebruikers gemiddeld 14 procent langere afstanden af. Dit jaar reizen gebruikers van SHARE NOW zelfs 23 procent meer kilometers dan in 2019.

Coronacrisis: kansen voor duurzame mobiliteit
Volgens Robert Bosman, Managing Director van SHARE NOW Nederland, is dit deels te verklaren door de COVID-19 situatie: “De coronacrisis is zeker van invloed op de toenemende populariteit van autodelen. We constateren bij onze gebruikers al een tijd een trend van langere huurperiodes, maar sinds we leven in een anderhalvemetersamenleving is dit nog meer versterkt. We zijn overtuigd dat de huidige situatie kansen biedt om stedelijke mobiliteit verder te verduurzamen.”


BMW i3 deelauto van SHARE NOW

Duurzame BMW i3 in Amsterdamse vloot
Sinds 1 juli is de SHARE NOW-vloot in Amsterdam uitgebreid met 30 nieuwe BMW i3 auto’s. De ruimere vierpersoons BMW’s blijken geliefd: in de eerste maand werden er al 83.000 elektrische kilometers mee gereden, zo’n 12 procent van alle ritten. De deelauto’s werden veel gebruikt voor lange afstanden en langere huurperiodes, van twee uur tot wel twee weken.

Veilig vervoermiddel in coronatijden
Vanwege het coronavirus is de veiligheid van alle gebruikers en medewerkers van SHARE NOW de hoogste prioriteit. Er is grote aandacht voor de hygiëne van alle auto’s; er vindt vier keer zo vaak een grondige desinfectie plaats, met extra aandacht voor het stuurwiel en de bedieningselementen.

Bosman benadrukt dat de deelauto’s een veilig vervoermiddel zijn. “Mensen vermijden zoveel mogelijk drukke vervoermiddelen en vragen zich af hoe ze op de veiligste manier van A naar B kunnen reizen. Net als de fiets is de elektrische deelauto in deze tijden een veilige én duurzame vervoersoptie”, aldus Bosman.

Bestuurders en passagiers worden geadviseerd de algemene hygiëneregels te volgen en in de deelauto’s een mondkapje te dragen indien zij niet tot één huishouden behoren. Kinderen tot 12 jaar zijn hierbij uitgezonderd.

*Gebruik van de deelauto’s tussen 1 maart en 30 juni 2020 en vergelijking met dezelfde periode in 2019.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *