Youngtimer fiscaal slimste auto voor de zzp’er

Youngtimer fiscaal slimste auto voor de zzp’er

Youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Veel zzp’ers rijden liever in een auto die jonger is dan de youngtimer. Dat is begrijpelijk. Maar de zzp’er die meer dan 500 kilometer privé rijdt met zijn zakelijke auto krijgt een bijtelling over de nieuwprijs. En dat kan behoorlijk oplopen.

Ook is er een bijtelling voor de omzetbelasting. U dient op de aangifte omzetbelasting van het vierde kwartaal 2,7% BTW aan te geven over de cataloguswaarde van de auto. Betreft het een marge auto dan is de bijtelling lager, 1,5%.

Youngtimer uit Duitsland

Over de youngtimer krijgt de zzp’er ook een bijtelling, maar die is 35 procent van de – veel lagere- dagwaarde. Autohandelaren reizen anno 2020 op en af naar Duitsland. Om vanuit daar de youngtimer te importeren. De reden, daar is het aanbod groot, de prijs lager en tegenwoordig rijden de Volvo, BMW en mercedes makkelijk 300.000 kilometer of meer in hun ‘leven’.

infographic zzp boekhouder

Voordelige youngtimer

Rijd u in een auto van 15 jaar of ouder, dan zal op uw werk en privé wellicht hoongelach uw deel zijn. Weet dan dat u fiscaal veel goedkoper uit bent dan al die collega’s die allemaal een dure nieuwe auto van de zaak te leasen.  U weet dat ook bij een wagen van 15 jaar of ouder alle kosten benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen als kosten zakelijk mag aftrekken. Alleen is de bijtelling veel lager.

Voorbeeld. U importeert een 15 jaar oude BMW met 210.000 km op de teller op voor € 5.000. De bijtelling voor deze auto bedraagt 35% van € 5.000 is € 1.750 per jaar. Al uw kosten mag u daar van aftrekken. En over het restant betaalt u maximaal 52% inkomstenbelasting. Maar de kans bij een youngtimer groot dat uw kosten hoger zijn dan de bijtelling. Dus u bent waarschijnlijk veel slimmer bezig dan al die collega’s.

Duurdere nieuwe auto

Dat is anders als u een BMW koopt met een catalogusprijs € 61.600. De bijtelling komt dan uit op een bedrag van € 13.550 per jaar. Netto is dat ruim € 7.000.

Privé auto rijden

U kunt natuurlijk ook privé een auto nemen en die zelf onderhouden. Dan bespaart u ook een hoop op uw kosten. Of u laat het een kennis het onderhoud regelen. Als u zakelijk rijdt met uw privé-auto zijn er wel degelijk voordelen te behalen. Uiteraard mag u de benzine, het onderhoud, wegenbelasting, verzekering niet als kosten opvoeren. U krijgt echter ook geen bijtelling. En de ervaring leert dat als uw auto tussen de twee en veertien jaar oud is, het gunstiger is de auto privé te rijden. De uitzonderingen daargelaten. U dient uw zakelijk gemaakte kilometers bij te houden. Geeft u die elk kwartaal door aan uw boekhouder. Voor elke zakelijk gereden kilometer mag de zzp’er  € 0,19 ten laste van de winst brengen.

Bel zzp-boekhouder als u meer info wilt over de auto van de zaak of over uw zzp-boekhouding. 06-13936399. Info@zzp-boekhouder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *