Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, tannines. Er zijn mensen die het heel lekker vinden maar ook mensen die het erg onprettig vinden. Het zit dus in wijn en kan zacht, maar ook grof zijn. Wat zijn tannines eigenlijk precies en wat doet het met de wijn?
Dit zijn tannines
Tannines komen voor in druivenschillen, stengels en zaden. Het zijn verbindingen, ook wel polyfenolen genoemd, die vrijkomen wanneer ze in het druivensap weken na de persing van de druiven. Deze verbindingen zorgen voor het droge effect in je mond tijdens het drinken van een droge wijn. De hoeveelheid tannines kan je dus proeven aan de hand van de droogte in je mond tijdens het drinken.
Wat doen ze in rode wijn?
Rode wijn staat erom bekend dat er veel tannines in zitten, meer dan witte wijn. Omdat de schil, stengels en zaden langer in het druivensap weken bij rode wijn om deze zijn kleur te geven, ontstaan er dus meer tannines. Tevens worden er nog speciale methoden gebruikt om de eigenschappen van de tannines te versterken. Door te extraheren zijn wijnmakers in staat om meer complexiteit aan de wijn toe te voegen.
Wijnen met een hoog en laag tanninegehalte
Per wijn verschilt het dus of er veel of weinig tannines in zitten. Wijnen met een laag gehalte aan tannines zijn bijvoorbeeld Merlot, Plavac Mali, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon. Voorbeelden van wijnen met een hoog tannine gehalte zijn Frankovka, Monastrell, Montepulciano en Petit Verdot.
Het is erg persoonlijk of je er van houdt of niet, daarom is het altijd handig om te proeven in een restaurant voordat je een hele fles van een te droge wijn koopt en deze helemaal niet lekker vind.
Hier koop je de droogste wijnen
Als je klaar bent om te experimenteren met verschillende gehaltes tannine in wijn dan kan je het beste naar je lokale slijterij gaan voor advies en om eventueel te proeven. Ook kan je online bij De Gouden Ton vele wijnen vergelijken en thuis laten bezorgen. Let wel goed op dat je niet te veel tannines drinkt, er zijn mensen die beweren dat je er hoofdpijn van krijgt, maar wie heeft daar nou eigenlijk geen last van na een hele fles?